Wyciskarka czy sokowirówka?
Co powinieneś wiedzieć, aby wybrać właściwe urządzenie do wyciskania soku? Czym różni się wyciskarka do soków od zwykłej sokowirówki?...
Co powinieneś wiedzieć przed zakupem wyciskarki czy sokowirówki?
Przede wszystkim, trzeba Ci wiedzieć, że zajmujemy się wyszukiwaniem, testowaniem i sprzedażą najlepszych wyciskarek soku i sokowirówek od bardzo dawna – znacznie wcześniej, niż Ty postanowiłeś kupić takie urządzenie. Chcemy podzielić się z Tobą naszą bogatą wiedzą i doświadczeniem, aby pomóc Ci dokonać najlepszego wyboru.
Wybór odpowiedniego urządzenia nie jest tak łatwy, jak się wydaje. Generalnie wszystkie sokowirówki i wyciskarki do soków mają za zadanie wyciskać sok – jednak sam proces wyciskania i uzyskiwany efekt jest bardzo różny. Inny jest też czas potrzebny do uzyskania danej ilości soku, wydajność jaką zapewnia urządzenie (czyli ilość wyciśniętego soku z porcji surowca), jak i zakres gatunków owoców i warzyw możliwych do wyciśnięcia.
Dokonany wybór zawsze oznacza pewien kompromis, jako że absolutnie idealna wyciskarka do soku (tym bardziej sokowirówka), nie istnieje. Trzeba więc wiedzy - którą się z Tobą dzielimy - aby spośród licznych dostępnych modeli wybrać ten, który będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni i spełni Twoje oczekiwania.
W pierwszej kolejności, zanim zdecydujesz się na zakup sokowirówki czy wyciskarki do soków z owoców i warzyw, powinieneś zadać sobie kilka podstawowych pytań:
- Z czego będę wyciskał sok ?
- Jaki rodzaj soku najbardziej mi odpowiada?
- Ile soku zamierzam wyciskać ?
- Jak często będę korzystał z wyciskarki do soków ?
- Ile jest warte dla mnie moje zdrowie ?
1) Z czego będę wyciskał sok?
Zarówno sokowirówki, jak i wyciskarki do soków pozwalają uzyskać sok z najbardziej popularnych gatunków warzyw i owoców tj. jabłek, marchwi, buraków. Problem pojawia się wtedy, gdy chcemy wycisnąć sok z warzyw liściowych czy ziół np. liści szpinaku, natki pietruszki, kapusty, pokrzywy, mleczu, a także drobnych owoców jagodowych np. porzeczki, maliny, jeżyny, borówki – nie każde urządzenie sobie z tym poradzi. Wyciskarka do soków jest do tego zadania znakomita - wyciska zarówno surowiec włóknisty jak trawa pszeniczna i zioła, jak i wszystkie owoce. Natomiast sokowirówki nie radzą sobie z tym zadaniem zbyt dobrze. Ważne jest zatem, aby wiedzieć, jakie gatunki owoców i warzyw planujemy wyciskać.
2) Jaki rodzaj soku najbardziej mi odpowiada?
Czy wolisz esencjonalny, nieco gęstszy sok, z mikrodrobinkami prawdziwych owoców i warzyw, jaki wyciska wyciskarka do soków? Czy też bardziej odpowiada Ci klarowny, wodnisty sok z sokowirówki ? Czy zamierzasz wypijać sok zaraz po wyciśnięciu i wystarczy do tego sokowirówka, czy raczej jest Ci potrzebna wyciskarka, z której sok nadaje się do przechowywania nieco dłużej? Czy nie będzie Ci przeszkadzać piana, z którą będziesz musiał się zmagać w przypadku użycia sokowirówki ?
3) Ile soku zamierzam wyciskać?
Sokowirówki mogą przerabiać duże ilości owoców i warzyw bardzo szybko, podczas gdy wyciskarki do soku pracują wolniej i potrzebują na to zadanie więcej czasu. Z kolei im wolniej przebiega proces wyciskania soku, tym otrzymany sok jest lepszy i zdrowszy (zawiera więcej składników odżywczych i dłużej zachowuje świeżość). Zwykle, wyciśnięcie 1 litra soku za pomocą wyciskarki soków to kwestia około 4-5 minut. Niektóre sokowirówki działają w zamkniętym systemie usuwania miąższu ( gromadzi się on stopniowo na sicie – nie jest automatycznie usuwany do zewnętrznego pojemnika ), co niewątpliwie ogranicza ilość surowca, jaką możemy przerobić w jednym cyklu. Z drugiej jednak strony, przekłada się to na większy uzysk soku, ponieważ miąższ osadza się na ścianach sita i jest stale wyciskany podczas pracy sokowirówki. Oczywiście po oczyszczeniu sita wyciskanie możemy kontynuować. Sokowirówki o otwartym obiegu, czyli te wyposażone w dodatkowy zbiornik na miąższ są niewątpliwie wygodniejsze w obsłudze, ale uzyskują znacznie mniej soku ponieważ miąższ jest szybko usuwany do zbiornika. Najlepszym rozwiązaniem okazuje się w tym przypadku wyciskarka soku - wyróżnia się najlepszą wydajnością (wyciska więcej soku w porównaniu z większością sokowirówek), pomimo że wyciśnięty miąższ usuwany jest w dogodny sposób, przez osobny wypust do podstawionego pojemnika na odpady, podczas gdy drugim wypustem wypływa gotowy sok. Tak więc, wybierając urządzenie zastanów się jakie ilości soku dziennie zamierzasz wyciskać i jak istotna jest dla Ciebie kwestia szybkości i wydajności procesu wyciskania.
4) Jak często będę korzystał z wyciskarki do soków?
Niezależnie od modelu wyciskarki soku, powinna ona być czyszczona i myta zaraz po zakończeniu wyciskania. Czynność ta może w pierwszej chwili nie wydawać się problemem, ale po pewnym czasie może skutecznie zniechęcić do wyciskania soku. Radzimy zatem, abyś wziął ten aspekt pod uwagę zanim wybierzesz odpowiedni model wyciskarki. Powinieneś zdecydować, czy zależy ci na wydajności i efektywności, czy na praktycznych walorach użytkowych. Niekiedy lepiej zadowolić się nieco mniejszym uzyskiem soku, ale wyciskać codziennie, niż żadnym, kiedy nawet najbardziej wydajną wyciskarkę soków rzucamy w kąt z powodu kłopotliwego, zniechęcającego czyszczenia. Wyciskarki dwuślimakowe (o których dowiesz się poniżej), są z reguły trudniejsze do czyszczenia, ponieważ ich budowa jest bardziej złożona. Z kolei jednoślimakowe wyciskarki do soków uchodzą za najłatwiejsze w czyszczeniu ponieważ składają się z niewielu części. Na drugim biegunie - czyli najbardziej kłopotliwe do czyszczenia, są bez wątpienia sokowirówki - mają ostre sita o dużej powierzchni i drobnych mikrootworach, w których gromadzą się resztki miąższu.
5) Ile jest warte dla mnie moje zdrowie?
Istnieje szeroka gama sokowirówek i wyciskarek soków i równie szeroki jest zakres ich cen. Tanie sokowirówki, które można spotkać w niektórych sklepach i supermarketach, mają z reguły krótką żywotność, jak również oferują kiepskie parametry użytkowe i takiż sok. Zakup wyciskarki soku to swoista inwestycja. Wyciskanie soków tanim urządzeniem w większości przypadków daje złe rezultaty, prowadzące w końcowym efekcie do całkowitego zaprzestania wyciskania. Dlatego też, radzimy raczej zrezygnować z tego rodzaju zakupu, oszczędzając w ten sposób pieniądze.
Sokowirówki są dobrym rozwiązaniem dla początkujących użytkowników. Urządzenia dla średnio zaawansowanych to jednoślimakowe wyciskarki soku. Najdroższe są wyciskarki dwuślimakowe – dają one najlepszej jakości sok, dzięki czemu zdobywają uznanie nawet najbardziej wymagających użytkowników. Te wyciskarki soków stosowane są najczęściej w ramach różnego rodzaju diet sokowych i kuracji leczniczych np. terapii dr Gersona.
Wyciskarki i sokowirówki - poznaj rodzaje, typy, zalety i wady
Sokowirówki można uznać za najpopularniejszy i zwykle najtańszy rodzaj urządzeń do wyciskania soku. Główną rolę w technologii ich działania odgrywa wirujące sito, którego ścianki posiadają mikrootwory, a dno zwykle wyposażone jest w niewielkie ostrza. Podczas pracy sokowirówki, sito to obraca się z dużą prędkością (6000 – 12000 obrotów/min. w zależności od modelu), tworząc siłę odśrodkową, która oddziałuje na surowiec (miąższ warzyw i owoców), znajdujący się wewnątrz sita sokowirówki, spychając go i dociskając do bocznych ścian.
Kiedy wkładasz do sokowirówki np. kawałek jabłka, ostrza wirujące razem z sitem dokładnie go ścierają, tak żeby uzyskać jednolitą masę. Następnie, miąższ ten dociskany jest do ścianek sita, a zawarty w nim sok odprowadzany jest przez mikrootwory. Wyciśnięty w ten sposób sok wypływa przez otwór spustowy sokowirówki do podstawionego naczynia. Odsączony miąższ natomiast, pozostaje wewnątrz sita lub zostaje usunięty przez osobny otwór wylotowy – ma to miejsce w przypadku niektórych modeli sokowirówek, które posiadają funkcję automatycznego usuwania miąższu. Takie rozwiązanie umożliwia ciągłą pracę urządzenia, bez konieczności ręcznego opróżniania sita w trakcie użytkowania, ale wiąże się z mniejszym uzyskiem soku.
Sok wyciśnięty za pomocą sokowirówki ma dość klarowną, rzadką konsystencję. Posiada znacznie niższą zawartość składników odżywczych, niż sok uzyskany za pomocą wyciskarki soku. Jest to spowodowane faktem, że sokowirówki nie są w stanie efektywnie wydobyć substancji zawartych wewnątrz komórek roślinnych. Odsączają tylko część soku, pozostawiając resztę w postaci wilgotnego miąższu o dużej objętości. Wysokie obroty sokowirówek powodują duże napowietrzenie soku, co widać w postaci warstwy piany osadzonej na jego powierzchni. Napowietrzony sok ulega szybkiemu utlenianiu, a zawarte w nim substancje odżywcze giną, dlatego też nie nadaje się do przechowywania i wymaga spożycia zaraz po wyciśnięciu.
Sokowirówki uzyskują sok z większości gatunków owoców i warzyw. Nie są jednak w stanie efektywnie wyciskać warzyw liściowych (jak sałata, szpinak czy kapusta), roślin liściastych (jak trawa pszeniczna, pokrzywa), i ziół. Mają również trudności z wyciskaniem owoców jagodowych, takich jak maliny, jeżyny, porzeczki i inne.
Zalety
+ Sokowirówki to najszybsza metoda wyciskania soku.
+ Dzięki dużemu otworowi wsadowemu i silnikowi o dużej mocy, pozwalają wyciskać duże ilości owoców i warzyw w krótkim czasie.
+ Niektóre modele sokowirówek nadają się do zastosowań komercyjnych na potrzeby barów, restauracji i innych lokali gastronomicznych.
Wady
- Jakość, konsystencja, jak i również smak otrzymanego soku są dużo gorsze, niż soku wyciśniętego za pomocą wyciskarki soków.
- Sokowirówki nie potrafią wyciskać soku z warzyw liściowych (jak np. natka pietruszki, szpinak), i ziół (np .mniszek lekarski, pokrzywa czy mięta).
- Napowietrzają wyciskany sok, przez co substancje odżywcze w nim zawarte szybko ulegają utlenieniu i zniszczeniu.
- Sok wyciśnięty przy pomocy sokowirówki powinien być spożyty zaraz po wyciśnięciu - nie nadaje się do przechowywania.
- Sokowirówki są bardzo kłopotliwe i pracochłonne w czyszczeniu (duże sito, skomplikowana budowa, zakamarki).
- Większość modeli posiada ograniczenie czasu pracy do kilku minut.
- Pracują bardzo głośno.
- Sokowirówki mają zwykle krótkie okresy gwarancji i są dość zawodne.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie sokowirówki?
Podstawą dobrej sokowirówki jest jej mocny silnik oraz wysokiej jakości sito. Siła działania silnika musi być wprost proporcjonalna do otworu wpustowego urządzenia, tak żeby sokowirówka mogła w równym tempie, efektywnie wyciskać sok z podawanych jej surowców. Sita wyposażone w ostrza muszą mieć dobrą przepuszczalność oraz wytrzymałe i solidnie wykonane noże. Przepuszczalność sita zależy od materiału z jakiego zostało ono wyprodukowane.
Sita niskiej jakości zastosowane w tańszych sokowirówkach mają zwykle niewielkie rozmiary i wykonane są z plastiku i perforowanej metalowej płytki z małymi ostrzami. Takie sita nie są w stanie dostatecznie dobrze ciąć dostarczonych produktów (owoców czy warzyw), a niewielkie sito uniemożliwia właściwą przepuszczalność. Sokowirówki, w których zastosowano takie komponenty nie tylko wyciskają mniej soku i są mniej efektywne, ale również mają tendencję do zapychania się przez co trzeba je częściej czyścić w trakcie pracy.
Sita wysokiej jakości wyposażone są zwykle w ostrza centryczne (sokowirówki z dużymi otworami wpustowymi do wyciskania jabłek w całości). Bardzo duże znaczenie ma również materiał, z którego wykonano sita.
Sita wysokiej jakości nie posiadają już plastikowych komponentów, są w całości wykonane ze stali nierdzewnej. Zwróć jednak uwagę na to, że występuje wiele rodzajów takich sit, które znacząco różnią się między sobą i stalowe wykonanie wcale nie gwarantuje jeszcze, że dane sito jest dobre. Podstawową różnicą jest sposób wykonania ścian takich sit. W większości urządzeń zastosowano sita o ścianach zbudowanych z perforowanego metalu.
Najwyższej jakości sita stalowe posiadają ściany wykonane z mikrosiatki. Ten rodzaj materiału jest dużo lepiej przepuszczalny niż perforowany metal, dzięki temu uzyskuje się większe ilości soku.
Wyprodukowano wiele modeli sokowirówek, które różnią się między sobą wytrzymałością, jakością, rodzajem użytych części, długością gwarancji, ceną oraz oczywiście wyglądem. W naszej ofercie znajdziesz wyłącznie sokowirówki z tzw. "high endu", czyli te, które wyróżniają się spośród konkurencji najwyższą jakością i niezawodnością.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na luksusowe sokowirówki
Wyciskarki do soków - jednoślimakowe
Ogólna zasada działania wyciskarek
Wyciskarki soku, w przeciwieństwie do sokowirówek, są urządzeniami wolnoobrotowymi, wykorzystującymi do wyciskania soku siłę miażdżenia. Ich sposób działania przebiega w kilku etapach, główną zaś rolę odgrywa obracający się, wytrzymały wałek ślimakowy, który miażdży i wyciska surowiec. Wałek ten obraca się z prędkością 70 – 120 obrotów na minutę (w zależności od modelu wyciskarki soku), dzięki czemu proces wyciskania nie napowietrza ani nie nagrzewa wyciskanego surowca (jak to ma miejsce w przypadku sokowirówki).
Technologia działania wyciskarki do soków oparta jest na kilku etapach. Najpierw wyciskarka z dużą siłą miażdży i wyciska owoce czy warzywa, aby przerwać włókna i ściany komórkowe ich miąższu. Następny etap to wydobycie soku ze zmiażdżonego miąższu poprzez silne wyciskanie, dzięki któremu uwalniany jest sok z komórek i przestrzeni pomiędzy nimi. Uzyskany sok wraz ze wszystkimi witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi zostaje odsączony przez sito, a następnie wypływa do podstawionego naczynia. Wyciśnięty, suchy miąższ zostaje z kolei usunięty do osobnego, zewnętrznego zbiornika.
Sok wyciśnięty przy pomocy wyciskarki jest gęstszy i mniej klarowny, niż ten uzyskany dzięki sokowirówce. Jest on również znacznie bogatszy w enzymy, witaminy i składniki odżywcze, które pozostają „żywe” i niezniszczone w procesie wyciskania. Taki sok posiada niewielką warstwę piany, co wskazuje na minimalne napowietrzenie. Dzięki temu, jego okres przydatności do spożycia jest dłuższy, niż w przypadku soku wyciśniętego przez sokowirówkę i wynosi 24 godziny (niezbędne jest przechowywanie soku w lodówce).
Rodzaje wyciskarek soku
Jednoślimakowa? Dwuślimakowa? Pionowa? Pozioma? Otóż wszystkie wyciskarki dzielą się na 4 rodzaje. Nazwy te pochodzą od ich konstrukcji. Wyciskarki mogą posiadać jeden wałek ślimakowy lub dwa. W praktyce przekłada się to, m.in. na ich wydajność (uzysk soku z jednostki surowca), ale i łatwość obsługi. Natomiast podział na pionowe i poziome ma duży wpływ m.in. na łatwość mycia, gęstość soku i posiadanie funkcji dodatkowych.
Każdy z tych rodzajów wyciskarek opisaliśmy poniżej, przedstawiając jego wady i zalety.
Wyciskarki do soków - poziome
(takie jak: Sana EUJ-707, Omega 8006, Oscar DA-1200, itp.)
Jednoślimakowe wyciskarki do soków nie posiadają ostrzy. Wykorzystują wyłącznie siłę miażdżenia wałka ślimakowego, który wyciska surowiec i odsącza sok przez system sit. Wyciskarki te należą do urządzeń wolnoobrotowych i pracują z prędkością nieprzekraczającą 120 obrotów/min. Taka technologia zwana jest „wyciskaniem na zimno”, ponieważ nie wytwarza ciepła, nie niszcząc tym samym składników odżywczych zawartych w wyciskanym surowcu. Wolne obroty wyciskarki zapobiegają napowietrzaniu soku, dzięki czemu enzymy, witaminy i minerały w nim zawarte nie utleniają się, wciąż pozostając żywymi i w łatwo przyswajalnej postaci. Technologia ta jest również dużo cichsza.
Warto również zwrócić uwagę, że wiele modeli poziomych wyciskarek zaopatrzone zostało w szereg funkcji dodatkowych, m.in.: możliwość homogenizacji (czyli mielenia surowca bez oddzielania soku, w efekcie czego z wyciskanych owoców czy warzyw otrzymujemy przecier, o konsystencji musu). Funkcja ta pozwala na przygotowanie przeróżnych dań, m.in. przecierów, puree, pasztetów, posiłków dla dzieci i niemowląt, lodów, deserów, musów, masła orzechowego, sorbetów i wielu innych pysznych potraw. Wyciskarki soku potrafią również mielić inne surowce, takie jak zioła, nasiona i kawę - co umożliwia przygotowanie aromatycznych przypraw, świeżo zmielonej kawy, itp. Niektóre modele wyciskarek soku wyposażone zostały w nakładki do robienia makaronu o różnym kształtałcie.
Zalety
+ Jakość uzyskanego soku jest bardzo wysoka. Jest on esencjonalny, bogaty w witaminy i minerały.
+ Sok jest zawiesistszy, smaczniejszy, a przede wszystkim dużo bardziej wartościowy, niż sok z sokowirówki.
+ Podczas wyciskania sok nie nagrzewa się i nie natlenia, a więc zawarte w nim składniki odżywcze nie zostają zniszczone.
+ Wyciskarki soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw, owoców i ziół. Od warzyw liściowych, takich jak natka pietruszki, sałata, brokuły, szpinak, trawa pszenicza, itp., przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, porzeczki, jeżyny, itp.), i egzotyczne (grejpfruty, ananasy, mango, granaty), do twardych warzyw korzeniowych (marchew, burak, seler, itp.), i ziół.
+ Sok wyciśnięty w wyciskarce nadaje się do przechowywania w lodówce do 72 godzin.
+ Nowoczesna technologia wyciskania pozwala uzyskać do 2 razy więcej soku, niż z przeciętnej sokowirówki. Dzięki temu możesz sporo oszczędzić na wydatkach na warzywa i owoce.
+ Wyciskarki soku są łatwe w użytkowaniu i czyszczeniu - mają niewiele elementów, małe sitka, prostą budowę i montaż.
+ Są bardzo wytrzymałe i niezawodne - wyróżniają się długim okresem gwarancji, nawet do 15 lat.
+ Sok ten jest doskonały do zastosowań w dietach odchudzających, oczyszczających i leczniczych, np. w znanej terapii dr Gersona. Wzmacnia i odżywia organizm, dostarczając mu niezbędnych substancji odżywczych.
+ Niektóre modele wyciskarek posiadają przydatne funkcje dodatkowe jak np. mielenie (orzechów, ziół, przypraw, kawy, zboża, itp.), robienie musów, przecierów, dżemów, puree, sorbetów, a także formowanie makaronu.
Wady
– Czas potrzebny na wyciśnięcie soku jest dłuższy w porównaniu z sokowirówkami, czy wyciskarką Champion (wyciśnięcie 1 litra soku przy pomocy wyciskarki trwa około 4 minut)
– Wyciskarki te służą wyłącznie do użytku domowego i mogą pracować bez przerwy nie dłużej niż 30 min.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na wyciskarki do soków
Wyciskarki do soków - pionowe
(takie jak: Omega VRT352F, Sana EUJ-808, Kuvings, itp.)
Ze względu na swoje niewielkie gabaryty i pewne podobieństwo z wyglądu do sokowirówki, wielu osobom podobają się tzw. „pionowe” wyciskarki do soków, których to mechanizm wyciskający został obrócony. Do tej pory wszystkie modele wyciskarek posiadały podłużny wałek ślimakowy, ustawiony poziomo.
Pionowe wyciskarki soku, jak sama nazwa wskazuje, mają wałek ślimakowy usytuowany w pionie. Dzięki temu, surowiec praktycznie nie wymaga popychania, gdyż opada grawitacyjnie w głąb tuby wsadowej, na wałek ślimakowy.
Głównymi cechami różnicującymi wyciskarki jednoślimakowe pionowe od klasycznych, są: ich gabaryty (wyciskarki pionowe są wyższe, ale "węższe"), i łatwość podawania surowca.
Jakość soku wyciśnięta za pomocą wyciskarki pionowej jest taka sama, jak z poziomej, jednak sok jest tu wyciskany nieco szybciej. Wydajność, czyli uzysk soku z jednostki surowca, jest porównywalna do lepszych modeli wyciskarek jednoślimakowych „poziomych”, np. Omegi 8004/8006.
Nowością w wyciskarkach pionowych jest również funkcja przepłukiwania „na biegu” – bez demontażu, przy włączonej wyciskarce. Funkcja ta jest przydatna przy wyciskaniu kilku rodzajów soku, jeden po drugim (np. warzywnego, a następnie owocowego), aby ich smaki nie mieszały się. Dzięki temu, nie trzeba po każdej wyciśniętej porcji soku demontować i myć wyciskarki. Wystarczy do niej wlać 2-3 szklanki wody, przez co pozostałe resztki soku i miąższu zostaną usunięte i można przystępować do wyciskania kolejnej porcji soku. Ta operacja nie może jednak zastąpić końcowego mycia wyciskarki, o czym piszemy niżej.
Sporym minusem wyciskarek pionowych jest przede wszystkim ich dość pracochłonne mycie. Z uwagi na swoją konstrukcję, wyciskarki te mają więcej elementów i sporo zakamarków, w których - w czasie wyciskania - gromadzą się włókna miąższu. Czyszczenie tych wyciskarek jest prawie tak czasochłonne, jak mycie wyciskarek dwuślimakowych i wymaga niestety troszkę pracy.
Kolejnym mankamentem pionowych wyciskarek jest ich ograniczona liczba funkcji – konstrukcyjnie przystosowane są wyłącznie do wyciskania soku z owoców i warzyw. Nie można za ich pomocą mielić jakiegokolwiek surowca, homogenizować warzyw i owoców, ani też formować makaronu (funkcje te posiadają jedynie klasyczne wyciskarki poziome).
Zalety
+ Nie trzeba używać popychacza, ponieważ większość rodzajów surowca opada sama, „grawitacyjnie”, na wałek ślimakowy.
+ Są mniejsze, bardziej kompaktowe, gdyż moduł roboczy ustawiony jest na module napędowym.
+ Mają funkcję przepłukiwania „na biegu”, co umożliwia wyciskanie różnych soków zaraz po sobie (ale nie zastępuje końcowego mycia wyciskarki).
Wady
- Są bardziej czaso- i pracochłonne w myciu ze względu na większą liczbę elementów i zakamarków, oraz większą powierzchnię sita.
- Służą wyłącznie do wyciskania soku i nie mają funkcji dodatkowych, jak wyciskarki poziome (mielenia, homogenizacji, formowania makaronu, itp.).
- Wyciskają gęstsze soki, niż wyciskarki poziome.
- Nieco gorzej radzą sobie z wyciskaniem niektórych surowców, np. ziół i warzyw liściowych.
Zobacz jakie wyciskarki do soków typu pionowego znajdziesz w naszej ofercie
Wyciskarki soków - typu Champion
(tj. Champion 2000+)
Modelem wyróżniającym się spośród innych jednoślimakowych wyciskarek do soków jest Champion 2000+. Jako jedyna wyciskarka soku łączy w sobie dwie technologie – sokowirówki, a zarazem wyciskarki. Champion posiada ostrza, które obracają się z prędkością 1425 obrotów/min. Wyciskany surowiec jest przez nie ścierany na mus, a następnie miażdżony przez wałek ślimakowy. Uwolniony w tym procesie sok zostaje odsączony przez sito i wypływa do zewnętrznego naczynia. Wyciśnięty miąższ usuwany jest do osobnego pojemnika pod otworem wypustowym.
Niestety Champion 2000+ należy do urządzeń wysokoobrotowych (podobnie jak sokowirówki), które napowietrzają wyciskany sok, przez co zmniejszają jego zawartość odżywczą. Wyciskarka ta robi to jednak w dużo mniejszym stopniu, niż sokowirówki, ponieważ pracuje ze znacznie niższą prędkością. Niewątpliwą zaletą tego urządzenia jest jego szybkość wyciskania, w porównaniu z innymi wyciskarkami soku. Co więcej, dzięki systemowi chłodzenia wyciskarka soków Champion 2000+ nie posiada ogranicznika czasu pracy. Sok wyciśnięty za jego pomocą ma wyjątkowo gładką konsystencję, jest nieco gęstszy, od soku uzyskiwanego dzięki sokowirówce, ale rzadszy, niż ten z innych modeli wyciskarek jednoślimakowych.
Zalety
+ Szybkość i efektywność.
+ Umożliwia wyciskanie dużych ilości owoców i warzyw w krótkim czasie.
+ Nie ma ograniczeń czasu pracy.
+ Znakomicie wyciska warzywa twarde, korzeniowe, takie jak np. marchew czy seler.
Wady
- Szybkie obroty powodują napowietrzenie i niszczenie składników odżywczych zawartych w soku.
– Nie nadaje się do wyciskania trawy pszenicznej i roślin liściowych, ponieważ ich włókna mają tendencję do okręcania się wokół ostrzy.
Wyciskarki do soków - dwuślimakowe
(tj. Angel 5500, Angel 7500, Angel 8500S)
Dwuślimakowe wyciskarki soków są alternatywą dla wyciskarek jednoślimakowych. Należą one do urządzeń wolnoobrotowych, dzięki czemu nie napowietrzają wyciskanego soku, zapobiegając utlenianiu enzymów i substancji odżywczych w nim zawartych. Kolejną zaletą tej technologii jest to, że nie emituje ona ciepła, które niszczy witaminy.
Wyciskarki dwuślimakowe wyposażone są w dwa bliźniacze wałki ślimakowe, które położone są równolegle do siebie, zazębiając się. Surowiec w postaci kawałków owoców lub warzyw jest tłoczony między nimi i starannie miażdżony, dzięki czemu uwalnia sok i składniki odżywcze zawarte w jego komórkach. Następnie, wyciśnięty sok przesączony zostaje przez filtr, który usuwa z niego resztki włókien i drobiny miąższu. Uzyskany w ten sposób klarowny sok wypływa do podstawionego zbiornika, podczas gdy odsączony, suchy miąższ usunięty zostaje do osobnego naczynia.
Technologia dwuślimakowa jest najbardziej efektywnym sposobem wyciskania soku. Pozwala uzyskać największe ilości soku z praktycznie każdego gatunku owoców i warzyw. W przeciwieństwie do sokowirówek, doskonale wyciska sok z roślin zielonych (np. kapusty, sałaty, szpinaku, pokrzywy, natki pietruszki, trawy pszenicznej i innych). Sok wyciśnięty za pomocą wyciskarki dwuślimakowej jest dużo zdrowszy i bardziej odżywczy, niż sok wyciśnięty przez inne urządzenia, ponieważ technologia ta wydobywa najwięcej witamin, żywych enzymów i minerałów zawartych w komórkach miąższu owoców, warzyw czy roślin.
Dwuślimakowe wyciskarki do soków, ze względu na swoją wydajność (uzysk soku z jednostki surowca), i efektywność wyciskania (pozostawiają praktycznie suchy miąższ), są najodpowiedniejsze do wyciskania soków w ramach różnego rodzaju diet i kuracji zdrowotnych. W szczególności, w znanej terapii dr Gersona. Niektóre wyciskarki dwuślimakowe posiadają opcjonalne wyposażenie dodatkowe, które poszerza ich funkcje, m.in. o możliwość homogenizacji, dzięki której przygotujesz pyszne dania (puree, pasztety, tofu etc.), desery (lody, sorbety, koktajle, musy, dżemy, masła orzechowe etc.), oraz posiłki dla dzieci i niemowląt.
Zalety
+ Najlepsza jakość soku z najwyższą zawartością składników odżywczych.
+ Doskonale wyciskają sok z warzyw liściowych i ziół.
+ Najbardziej efektywne urządzenia do wyciskania soku – uzyskują najwięcej soku z wyciskanego surowca.
+ Nie nagrzewają i nie napowietrzają soku.
+ Ze względu na najwyższą wydajność, są najodpowiedniejsze do wyciskania soku w ramach diet sokowych, np. terapii dr Gersona.
Wady
– Wolnoobrotowa technologia wyciskania soku jest bardziej czasochłonna.
– Wyciskarki dwuślimakowe są dość kłopotliwe i czasochłonne w czyszczeniu.
– Wyciskarki dwuślimakowe są mniej przyjazne w użytkowaniu - mają więcej elementów, bardziej skomplikowany montaż, są większe i cięższe.
Masz pytania?
Jeżeli po lekturze naszych wskazówek nie jesteś jeszcze zdecydowany, która wyciskarka do soków lub sokowirówka jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia, skontaktuj się z nami bezpośrednio. My, ze swojej strony dołożymy wszelkich starań, aby pomóc Ci wybrać urządzenie najbardziej dopasowane do Twoich potrzeb.
Kupno wyciskarki soku to często kosztowny krok. Wydatek ten kompensują zdrowe i bardzo odżywcze soki, które będziesz mógł wyciskać z dowolnych owoców, warzyw, ziół czy traw. Pij soki tak często, jak tylko masz na to ochotę, aby uczynić Twoje życie lepszym, zdrowszym i przyjemniejszym. Jeżeli masz do nas pytanie prosimy o kontakt: 42 252 96 60; pl@eujuicers.com.